Je čokoláda zdravá nebo nezdravá?



čokoláda.jpg

Taky máte rádi čokoládu? Určitě jste zažili tu lahodnou chuť, která se rozplývá na jazyku a zlepší vaši náladu.

O čokoládě se říká, že je i léčivá, ale je to opravdu pravda?

Zastánci zdravé výživy přeci tvrdí, že je plná cukrů a tuku…

Zdravotní účinky

Aby čokoláda rozvinula svoje léčivé účinky a neškodila, musí být kvalitní, vyrobená z kakaového másla a obsahovat alespoň 70 % kakaa. Pak se teprve projeví účinné látky obsažené v kakau, kterých vědci napočítali kolem 300. Patří mezi ně kofein, teobromin a fenyletylalanin, podobný amfetaminu, ten je nositelem blahodárných účinků na naši náladu. Čokoláda obsahuje také spoustu minerálů, mezi které patří hořčík, draslík, vápník či zinek.

Výzkumy také prokázaly v čokoládě vysoký obsah antioxidantů – flavonoidů, údajně daleko vyšší než v čaji, červeném vínu, ovoci nebo zelenině. Antioxidanty ochraňují náš organizmus proti volným radikálům, které vznikají důsledkem znečištěného ovzduší, kouření, smogu, nevhodné potravy a záření. Tmavá čokoláda má těchto antioxidantů dvojnásobnou hladinu než čokoláda mléčná. Flavonoidy mají kladný vliv při srdečních onemocněních a vysokém krevním tlaku, čistí naše cévy od usazenin.

Kofein a teobromin stimulují náš nervový systém, pomáhají udržet pozornost při učení a řízení, odstraňují únavu. Čokoláda má dokonce i mírný antidepresivní účinek, a to díky tomu, že vyvolává pocit blaženosti, klidu a pohody.

Trocha čokoládové historie

chocolate.jpg

Prvními mlsouny čokolády byli Mayové – starověké národy Střední Ameriky již před 3000 lety. Ve starých mayských textech je kakao označováno jako pokrm bohů. Kakaové boby byly také pou

 

žívány při obřadech dospělosti a různých léčitelských rituálech. Sloužily také jako velmi hodnotné platidlo.

První čokoláda však vypadala a chutnala úplně jinak než ta dnešní. Indiáni si ji připravovali jako studený pěnivý nápoj bez cukru, ochucený chilli. Chutnal hořce a pro nás nezvykle.

Do Evropy přivezli čokoládu španělští dobyvatelé. Aby si ji i Evropané oblíbili, začala se ochucovat cukrem a popíjet 

 

teplá. Postupně se rozšířila ve Francii, Anglii a dalších evropských zemích, ale zpočátku jen na královských dvorech a mezi šlechtici.

Tabulková čokoláda, tak jak ji známe nyní, vznikla v Anglii až v roce 1847, kdy firma Fry vyvinula vlastní způsob, jak smíchat kakaové máslo, cukr a kakaový prášek do jakési pasty. Ta se pak formovala do pevné čokolády v tabulce.

První mléčnou čokoládu, určenou pro děti, vyvinul Švýcar Henri Nestle v roce 1875, když smíchal kakao s kondenzovaným mlékem.

V současnosti se asi 60 % čokoládové výroby zkonzumuje ve Spojených státech a v Evropě, přestože tyto oblasti představují pouze 20 % světového obyvatelstva. V čele čokoládových mlsounů stojí Švýcaři s obrovskou spotřebou 10 kg na osobu a rok.

Belgická čokoláda a fondue v čajovně!

Máte chuť ochutnat klasickou horkou čokoládu, která se podávala na francouzském královském dvoře?  Pak přijďte k nám do čajovny a objednejte si jedinečnou pravou hustou a krémovou čokoládu, nejlepší v Lounech. V nabídce máme také výtečné čokoládové fondue s domácími perníčky a ovocem.

Těšíme se na Vás.