Zápisník čajovníka


Čajovníci se činí i s tužkou v ruce a píšou, hledají, porovnávají, zkoumají...
Píšou příběhy, návody, rozhovory s lidmi, kteří mají co říci a sem tam i zamyšlení...

Šungit – léčivý kámen z vesmíru?

šungit.jpg

Píše se rok 1709, nastalo horké léto a koná se slavná Poltavská bitva.

Vodní nádrže rozkvetly a jejich voda se stala pro vojáky ruské i švédské armády velmi nebezpečná. Zatímco ve švédské armádě se rozmohly žaludeční a střevní nemoci, ruští vojáci zůstali zdraví. Příčinou byl břidličný černý kámen šungit.

Ruský car Petr I. totiž vydal nařízení, podle kterého museli vojáci pít jenom vodu, ve které byl tento kámen ponořen. Tím byl potvrzen mimořádně silný dezinfekční účinek tohoto záhadného kamene.

 

Jak šungit vznikl?

Šungit je kámen černé barvy, nachází se pouze v Rusku v oblasti Karélie. Podle geologů se jedná o horninu starou 2 miliony let. Šungit buď vznikl v mělčinách pravěkého moře, kde žili primitivní mikroorganizmy a ty se spolu s mořskými sedimenty staly základem pro vznik šungitu. Druhá teorie tvrdí, že šungit je pozůstatkem pravěkého meteoritu, úlomku zaniklé planety Faethon. Někteří geologové tvrdí, že šungit vznikl následkem sopečného výbuchu.

Co šungit obsahuje a k čemu je dobrý?

Kámen má jedinečné složení, obsahuje uhlík ve formě fullerenů, což jsou šestičlenné kruhy atomu uhlíku připomínající fotbalový míč. U USA je zkoumán protirakovinný účinek fullerenů. Šungit kromě uhlíku obsahuje všechny prvky periodické soustavy, ale do vody uvolňuje jen látky prospěšné živému organizmu.

Šungit má čistící a dezinfekční účinky, ničí střevní bakterie, streptokoky, neutralizuje těžké kovy, sloučeniny chlóru a dusíku.

Jak si připravit šungitovou vodu?

Přefiltrovanou nebo převařenou vodu nalijeme do džbánu a vložíme šungit. Po půl hodině již voda prokazuje antibakteriální účinky, které vydrží maximálně 3 dny. Je vhodná na čištění pleti, oplach po umytí vlasů, ke kloktání při bolesti v krku i k inhalaci (voda ohřátá na max 90 stupňů Celsia, doba inhalace 1 až 3 minuty), na popáleniny, při paradentóze.

Šungitová koupel

Je vhodná při ekzému a lupénce, po velké fyzické a sportovní zátěži, zlepšuje kvalitu spánku. Do vany napustíme teplou vodu (36 stupňů) a vložíme propláchnutý sáček s 300g šungitu. Necháme chvíli působit, pak vymácháme a vymačkáme. Koupeme se 10 až 15 minut.

Šungitová drť

Nasypeme drť do krabice od bot a chvilku po ní přešlapujeme ve stoje 2 až 5 minut. Je možno také tuto proceduru provádět vsedě po dobu 1 hodiny.

Je třeba před a po proceduře kontrolovat krevní tlak, který se může zvýšit.

Šungit působí na reflexní zóny na chodidlech. Masáž odstraňuje únavu, stimuluje krevní oběh a má pozitivní vliv při problémech s páteří, revmatických potížích a bolestech kloubů.

Šungitová pyramida

Malá pyramida vyrobená ze šungitu je vhodná do prostoru, kde je počítač, technika, geopatogenní zóny nebo elektrosmog. Pyramida se doporučuje ve velikosti 5 až 10 centimetrů.

Vědci, kteří v současné době šungit zkoumají, prohlašují, že je to zázrak. A tak vyzkoušejte jeho blahodárné účinky.


Autor: PharmDr. Lenka Zemanová Publikováno 25. 6. 2018 14:54
Doposud nekomentováno.
Přidat komentář

Dva extrémy letošního léta - týden plný čaje a bez jediného šálku

13925658_10154396466159439_8852455111238522124_o.jpg

Co s lidským organizmem a psychikou udělá týden plný čaje a co týden bez jediného šálku?

A jaká je ideální míra čaje?

Je dobré pít čaj ráno? Probere nás, nebo spíš ne?

Přečtěte si čajové "zamyšlení".

13925752_10154396465534439_1552852870982052204_o.jpgČajová škola – čaj teče proudem, 16 hodin denně. Člověk tam má skoro pocit, že voda je moc „vodová“ a když se přihodí pár lístků čaje, rozhodně to ničemu neuškodí.

Odstíny chutě skoro splývají, nestíhám je rozeznávat, už jen přihlouple zírám do papíru s poznámkami. Ráno vstanu – a proces se opakuje. V půlce týdne už ale nemůžu… Musím si dát pivo (nebo víno?)! Jinak mi chuťové pohárky a celá hlava z přemíry čaje snad exploduje.

I poslední večer piju u ohníčku čaj. Když víno kombinujete s čajem, je daleko menší pravděpodobnost, že se opijete. Notýsek plný poznatků o čaji si čtu ještě po cestě domů. A paradoxně - mám chuť na další čaj, který na nočním stolku připravuju ještě večer, když se vracím.

…o pár týdnů později…

Můj dost možná poslední tábor v životě. Jídelna, kde vaří už 10 let to samé, „čaj“, který jistě pamatujete z lyžařských výcviků (ovocný – slazený, moc se nedá pít, zároveň je to ale to jediné teplé pití k dispozici). A abych nezapomněla – snad nejstudenější týden léta. A pro mě? Hlavně týden bez čaje!

Nečekala bych, že mi můj věrný společník bude tak chybět... Mého drahého připomínal jenom tenhle časopis, který jsem o odpolední klid četla. Takhle jsem si přivolávala chuť, hřejivost a pohodovost tohoto nápoje. Při jediné možné příležitosti jsem vzala za vděk tím „nedobrým pitím“ ze sáčku, kterému lidé říkají „čaj“. Možná jsem rozmazlená, ale ani jsem ho nedopila. 

Jakmile tábor skončil, chtěla jsem jenom tři věci:

  1. dobře se najíst
  2. vyspat se v mojí posteli
  3. a dát si sakra konečně ten čaj!

13925503_10154396466299439_3110956104580320558_o.jpgA na co jsem díky těmto extrémům znovu přišla?

Nic se nesmí přehánět.

Moc i málo čaje (aspoň mně) škodí. A koneckonců je to jako s partnerem – občas je vlastně fajn, když si chybíte a těšíte se na sebe. Ale taková dovolená, kdy se máte skoro plné zuby, se jednou za rok taky vydrží :).

A nějaká ideální míra?

Poslouchejte svoje tělo. Osobně dávám přednost jednomu pořádně vychutnanému a hlavně kvalitnímu čaji - na více nálevů. A navečer (obzvlášť teď na podzim a v zimě) si ráda připravím bylinkový čaj. 

A ráno čaj nepiju.

Dřív jsem si nedokázala představit ráno bez černého čaje. Do krku jsem ho nalila ve spěchu a žila v představě, že mě probere. Nakolik se mu to povedlo, to těžko posoudit. Když jsem ale týden ranní čaj vynechala, byla jsem naprosto mrtvá, nesoustředila se. Moje tělo se prostě nedokázalo probrat a "nakopnout" samo.
A tak jsem si řekla, že s ranním šálkem, který si pořádně ani neužiju, je konec. A ono to funguje - ve škole neusínám (když teda zrovna nezačínáme matikou). 
Sem tam si o víkendu udělám dopoledne nějaký jemnější bílý čaj - spíš na chuť. Mám pocit, že pomalejší rozjezd je pro mě lepší. 
Ale - to je jenom můj pohled na věc. Jsem přesvědčená, že pro každého funguje něco jiného. Jde jenom o to, zkoumat i další možnosti. A nezatracovat je. 

 

P.S.: O tom, proč mě začalo bavit připravovat i bylinky zase někdy jindy.

fotografie: s laskavým svolením Lenka Cisárová


Autor: Kateřina Zemanová Publikováno 5. 11. 2016 12:56
Doposud nekomentováno.
Přidat komentář

Moringa - zelený strom života

moringa.jpg

Také jste četli zprávu, že kubánský vůdce Fidel Castro se zázračně uzdravil ze své zákeřné nemoci? Myslela jsem si, že měl k dispozici nějaký nový lék, který je zatím veřejnosti utajován. Ale nebylo tomu tak, Fidela Castra prý uzdravila moringa. Moringa je úžasný jedlý strom, který roste právě na Kubě, pak v Indii a nově je pěstován na Kanárských ostrovech.

... V čem tkví jeho zázračnost?

 

Proč je moringa "zázračná"?

Moringu můžeme směle označit jako rostlinu s nejvyšším obsahem vitamínů na naší Zemi. Prášek z listů obsahuje navíc vysoce kvalitní bílkoviny, 7x více vitaminu C než pomeranč, 4 x více vitamínu A než mrkev, 15 x více draslíku než banány, 26 protizánětlivých látek a 46 antioxidantů.

Hodnota ORAC, která značí obsah antioxidantů je rekordní 75 000 jednotek. Pro srovnání kustovnice má 25 000 jednotek a borůvky 64000.

Má také vysoký obsah chlorofylu, který čistí krev od těžkých kovů a látky salvestroly, které jsou nositelem protirakovinného účinku. Velmi zajímavý je také rostlinný hormon zeatin, který omlazuje buňky a zajistí dokonalé vstřebání živin do buněk.

Životní síla, kterou v sobě strom moringa skrývá, je zcela mimořádná - přirůstá totiž tempem 6 metrů za rok.

Původem je z oblasti Himaláje, ale daří se mu velmi dobře v tropických a subtropických zemích. Na Kanárských ostrovech rostou moringy mimořádné kvality. Přispívá k tomu jedinečné složení lávové půdy s vysokým obsahem minerálů, ideální sluneční svit a větry z Afriky, které přinášejí další živiny.

Moringa zachránce

Moringa již zachránila mnoho životů v rozvojových zemích, jednak jako zdroj živin a dále také jako ničitel bakterií ve vodě, která se díky morinze stává nezávadnou. Na získání 1 litru nezávadné vody stačí desetina gramu semen. Proto moringové stromy všude doprovází respekt a úcta.

Nazývají ji Dárce života, Zázračný pramen nebo Dar z nebes.

Jaké léčebné účinky moringa tedy má?

  • Přítomnost chlorofylu pomáhá s tvorbou zdravé krve, do niž přivádí větší množství kyslíku a tím se zlepšuje látková výměna, posiluje se imunita a tělo tak lépe bojuje proti infekcím.
  • Zeatin z moringy působí proti stárnutí buněk a podporuje udržení mladistvé a pružné pokožky. Zlepšuje se stav kůže u ekzematiků a lupénkářů.
  • Moringa obsahuje velké množství nenasycených omega 3 kyselin, a proto snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje průchodnost cév. Snižuje tak riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Má také pozitivní vliv na lidský zrak.

V jaké formě lze moringu užívat?

Moringa se používá buď jako drcený list na přípravu čaje nebo jako koření v kuchyni. Velmi dobře se dávkuje ve formě jemného prášku, který nasypeme do jogurtu, kaší, smoothie, do polévek, na pizzu anebo smícháme s mlékem jako koktejl. Doporučená dávka jsou 2 čajové lžičky denně.  Doporučuje se začínat jen s množstvím na špičku nože, aby si tělo zvyklo.

Čaj připravíme zalitím 1 lžičky drceného listu vodou 80 stupňů horkou a necháme vyluhovat 10 minut. Je možné připravit 2-3 nálevy z jedné dávky.

Pro pohodlné pacienty se lisují tablety a nebo se moringa vpravuje do želatinových kapslí.

Velmi ceněný je moringový behemový olej, který už údajně používala královna Kleopatra ve starém Egyptě. Nádherně vyhlazuje vrásky, rozjasňuje a omlazuje pleť.

Moringa a detoxikace

Moringu jako zelenou superpotravinu je velmi vhodné zařadit do programu jarní detoxikace. Ideální je popíjet čaj po dobu 1 měsíce a přidávat moringu do jídla.

Recept na smoothie:

Na závěr přidáváme recept na Smoothie z Kanárských ostrovů :

  • Vodní meloun - půlka nakrájená na kostky
  • Kiwi 2 kusy - nakrájené na kostky
  • Mandarinka 1 kus - rozkrájená
  • Banán 1 kus - nakrájený na plátky
  • Moringa prášek 2 lžičky
  • Pomerančový džus nebo voda podle potřeby

Všechny suroviny mixujeme a naředíme podle potřeby džusem nebo vodou.
Uvedená dávka vychází na 3 osoby.

Smoothie vám dodá energii a vylepší vaši náladu.


Autor: PharmDr. Lenka Zemanová, Čajovna U sv. Mikuláše Publikováno 20. 2. 2016 19:13

Oooo - oolong (...a má tisíc tváří!)

 

Takových článků bylo napsáno už moc.

A tak chci aspoň jednou přemoct sama sebe a napsat jeden nový. (O oolongu...)

Jakoby to byl pro mě už „jenom“ čaj?!

„Tak tohle je oolong. Užijte si čaj.“ Říkám hostům…

A asi to i chtějí slyšet. A já to asi chci říkat.

Ale nechci zapomínat. Na příběhy, na zajímavosti, na to jak čaj vidím já… Na to, že to pro mě není „jenom“ čaj.

Tak třeba Edith Piaf milovala oolongy.

Já je mám taky ráda – ale ne, šansony nezpívám. A vážně, oolong vám ke zpěvu nepomůže.

Da Hong Pao - Šarlatovo roucho

(Snad teď neodvrátím všechny zpěváky od čaje!)

Ale… Oolong mi přijde „umělecký“. Ne, vážně…

Když to vezmete logicky…

Jasně, že udělat skvělý černý i zelený čaj je asi určitě stejně těžké (hm, ale jak to můžu tvrdit, když jsem nikdy čaj nevyrobila?!).

Ale oolong! Je něčím speciální.

Snad tím, že je prostě nepopsatelný. „Jojo, chce ho prodat,“ říkáte si.

Tak ho ochutnejte a popište mi ho!Gui Fei Oolong

Háááá? Jde to?

Tak jasně, chutná tak a tak, má tyhle a tyhle tóny… Dík za popis, pomohl mi.

Ne. Přijde mi, že tenhle čaj prostě chce, abychom ho ochutnali a řekli „oooo to bude ten… oolong!“

Jo. A fascinuje mě. Fascinuje… hm… nevím, jestli je to to správný slovo.

Každopádně. Dá se těžko popsat. Všichni znají zelenej čaj. Všichni znají černej čaj. Ale oolong? Ten má tisíc tváří. (Nebo víc?!)

...a beru konvičku, čaj a těším se na oolong

Těžko říct. Někdy je snad i těžký ho poznat. Rád mění tvary, rád mění vůně, rád mění podobu.

A to mě na něm baví.

(A teď si přijdu blbě… píšu o oolongu a v gaiwnanu mám černý čaj… hmmm mám chuť na něco z Taiwanu… a už běžím do kuchyně, beru konvičku, čaj a těším se… na oolong.)

 

 

 

Oolong v 5 slovech:

- speciální
- umělecký
- „tajemný“
- vychytralý
- nepopsatelný


Autor: Kateřina Zemanová Publikováno 28. 2. 2015 19:06

Příběh čaje: Historie


Bylo odpoledne.  Právě jsme uklízeli čajovnu. Ani nevím proč, ale otevřela jsem skříňku s 

knížkami. A jedna mě zaujala. Jmenovala se Vůně čaje. Sedla jsem si na židli a začetla jsem se…

Legenda o Šen-nungovi

„Jednoho jarního večera roku 2737 př. n. l. seděl císař Šen-nung u ohniště a...

Zdroj: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/Shinno_(Shennong)_derivative.jpg

převařoval si jako vždy v kotli vodu na pití. Oheň praskal a syčel. Císař přikládal větvičky stromů, které rostly kolem. Ožehlé listy se vznášely v horkém vzduchu a pozvolna klesaly. Napadaly také do vařící vody. Císař je nejprve chtěl vylovit, ale zaskočila ho přitažlivá vůně, které z kotle vycházela. Ochutnal a nevycházel z údivu nad osvěžující chutí, kterou tento nápoj měl.“

Že by se čaj objevil takhle? Tato legenda ještě k úvahu připadá, ale pár řádků pod ní byla další:

Legenda o Bódhidharmovi

Zdroj: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4e/Bodhidharma.JPG„Bódhidharma (buddhistický mnich, jenž roku 520 n.l. přinesl do Číny zenový buddhismus) učinil ve zbožném vytržení slib, že se bude neustále modlit a nebude nikdy spát. Dnem i nocí meditoval a vzdoroval spánku. Jednou ale, přemožen únavou, tvrdě usnul. Když se probudil, strašně se na sebe zlobil a v návalu vzteku si odřízl oční víčka. Hodil je na zem. Na místě této podivné oběti vyrostl keřík, jehož lístky se dají proměnit v zázračný nápoj, který odmítá únavu a povzbuzuje tělo i mysl. Byl to čajovník.“

No… asi se budu přiklánět k té první :)

Jak to bylo s čajem dál?

Tak dlouhá historie by vydala na celou knihu! Tak alespoň některé střípky…

  • Nejstarší čínská lékařská kniha - Šen-nungův kánon léčivých rostlin - 500 n. l. = zmínka o čaji
  • první polovina 8 století = vlastní znak pro čaj
  • 1. pořádné dílo o čaji = Klasické pojednání o čaji (Čcha-ťing), autor Lu Jü (733-804)
  • původně se čajové lístky drtily na prach a šlehaly se do horké vody
  • až od dynastie Ming - 14. st. se používá sypaný čaj
  • 1. čaj v Evropě byl čaj zelený, v roce 1610 ho přivezly holandské lodě z Jávy
  • 1. čajovna - Thomas Twining, Anglie, 1717
  • pašovat čaj se přestalo až v roce 1875 - hlavně v Anglii (pašoval se kvůli obrovské dani 119%)
  • Daň se čajem vyplácela v Číně až do roku 1911

Skončila jsem s 10 popsanými stránkami v mém zápisníku. Chcete znát celý příběh čaje?
Knížky Vůně čaje, Všechny čaje Číny nebo Příběh čaje jsou skvělá volba… 


Autor: Kateřina Zemanová Publikováno 21. 2. 2014 11:35

Recepty: Ledové čaje

V létě teplý čaj? To je jedna možnost. Ta druhá je ledový čaj. Ale "ledové čaje", které se prodávají v obchodech, mají s čajem společné maximálně 0,2%. Co s tím?

Mimo toho se v tomto článku dočtete:

  • Kdo vymyslel ledové čaje
  • Jaké druhy čajů se používají
  • Recepty na ledové čaje

"Budete ho mít studený!"

Ledový čaj se stal oblíbeným na celém světě od roku 1904, kdy ho ze zoufalství připravil pro návštěvníky světové výstavy Brit Richard Blechynden.
Ve slunečním žáru se mu totiž nedařilo najít ani jediného návštěvníka, který by chtěl ochutnat teplý anglický černý čaj. „Když tedy nechcete, budete ho mít studený,“ pomyslel si a nasypal do připravených šálků kostky ledu. Tento netradiční ledový nápoj mu začal mizet doslova pod rukama.

Ledový čaj se stal jednoznačným vítězem a od té doby se pije po celém světě. Nepoužívá se už jen čaj černý a zelený, ale stále oblíbenějším se stávají čaje ovocné a rooibos.

Recepty na osvěžující nápoje pro horké letní dny

Ledový zelený čaj s mátou

Na sklenici použijeme 1 lžičku zeleného čaje a několik lístků čerstvé máty. Necháme 3 minuty vyluhovat, osladíme medem nebo třtinovým cukrem, vychladíme a podáváme s ledem.

Černý čaj s ovocem

Na sklenici dáme 1 lžičku černého čaje Assam, necháme 3 minuty vyluhovat a vychladíme. Na dno sklenice dáme kompotované ovoce, zalijeme čajem a ozdobíme citronem nebo pomerančem. Podáváme s ledem.

Orchand tea

Uvaříme černý čaj Darjeeling (na šálek 1 lžičku čaje, louhujeme 3 minuty). Přidáme stejné množství jablečné šťávy a podáváme s plátky jablka.

Bylinkové pohlazení

1 lžíci bylinek – meduňka, máta, šípek, jahodník, ostružiník a ibišek zalijeme 1 litrem vroucí vody a vyluhujeme 10 minut. Osladíme medem nebo javorovým sirupem. Vychladíme a podáváme s ledem.

Tipy na další články:

Oolong - nejoblíbenější čaj Edith Piaf

Jak pečovat o konvičku z kameniny

Čaj bez vody: Příběh čajovny


Autor: Čajovna U sv. Mikuláše Publikováno 10. 7. 2013 9:35

Oolong - nejoblíbenější čaj Edith Piaf

Určitě už jste někdy slyšeli o čaji jménem Oolong. Je to jeho jediný název? Co vede k neobyčejně lahodné chuti? A kdo ho měl nejraději? 
 

Čaj OOLONG je polofermentovaný čaj,který můžete také najít pod názvem žlutozelený čaj.

Jak se vyrábí?

Vyrábí se ze zralých čajových lístků speciální metodou, která vyžaduje léta praxe. Během výroby se čajové lístky nechají zvadnout, poté oxidovat a ve správný čas se zahřejí, aby se dosáhlo jen poloviční fermentace. A teprve pak se čaj usuší. Celý proces vede k neobyčejně lahodné chuti.

Čaj Oolong zřejmě pochází z hor WU-i, které jsou proslulé 99 útesy a 36 vrcholy.Všechny jsou porostlé čajovníky, z nichž se Oolong vyrábí.
Název Wu-i označuje širokou kategorii čajů, jež zahrnuje několik druhů Oolongu.

Jsou čajomilové, kteří nepijí jiný čaj, než Oolong – nejslavnějším příkladem byla francouzská zpěvačka Edith Piaf, která ho spotřebovala až kilo měsíčně.

Rádi bychom Vám představili 3 nejznámější druhy Oolongu:

1) DAHONG PAO - VELKÉ ŠARLATOVÉ ROUCHO

Strmá skála, která leží v horách WU-i, se pyšní složením ze 3 čínských znaků- TA, CHUNG a PCHAO.
Na kousku rovné země roste několik nízkých keřů čajovníku. Slunce na tato místa svítí jen ráno. Odpoledne stíní čajovníky skála, proto zůstávají křehké.
Podle legendy má čaj léčivé účinky.

2) SHUI HSIEN - VODNÍ DUCH

Tento čaj proslul chutí orchidejí, která dlouho zůstává v ústech. Vedle čaje TI KUAN YIN je snad nejznámějším druhem Oolongu. Slovem Šuej - Sien Číňané označují mytologického vodního ducha, ale zároveň je to název i pro Narcis.

 

3)TI KUAN YIN - ŽELEZNÁ BOHYNĚ MILOSRDENSTVÍ

Má velmi výraznou chuť a z jedné dávky čaje se dá připravit až 5 nálevů.
Pokud čaj opravdu milujete, doporučuji prohlédnout si čajové lístky po úplném rozvinutí, lístky mají opravdu žlutozelenou až zlatavou barvu. Nálev má harmonickou, jemně praženou oříškově ovocnou chuť.

Jak se Oolong připravuje?

Čaj Oolong se připravuje podobně, jako zelený čaj.
Voda by měla mít maximálně 80 °C a doba louhování záleží na tom, kolik chcete udělat nálevů z jedné dávky čaje.

 

 

 

 

Foto: www.expect.cz

Dále čtěte:

Čaj bez vody: Příběh čajovny

Jak pečovat o konvičku z kameniny

Detoxikace organismu (1.díl)

Detoxikace pomocí krystalů, o čakrách (2.díl)


Autor: Petra Vernerová Publikováno 23. 2. 2013 14:15