Zápisník čajovníka


Čajovníci se činí i s tužkou v ruce a píšou, hledají, porovnávají, zkoumají...
Píšou příběhy, návody, rozhovory s lidmi, kteří mají co říci a sem tam i zamyšlení...

Štítky:




Jarní očista - detoxikace organismu (1.díl)

Všichni se už těšíme po tak dlouhé zimě na první paprsky sluníčka. A i když je první jarní den  až 21. března, naše tělo se už začíná ozývat a chce být odlehčeno od všech tučných jídel, které jsme konzumovali přes zimu.
     Je to vlastně normální - děláme si z takových jídel, jako je tuk a cukr zásoby, abychom zvládli to ochlazení a nedostatek slunečních paprsků. Abychom zahnali deprese z té tmy, která k zimě zkrátka patří.

V tomto článku se mimo jiné dozvíte:

  • Jak pracují játra
  • K čemu jsou a co játra umí
  • Jak játra pročistit

 

Kdy bychom vlastně měli s tím odlehčením - detoxikací začít?
Rozhodnutí nechávám čistě na každém z vás. Každý máme jiné životně důležité pochody v těle a každý cítíme jinak... Ale jarní očistu doporučuji opravdu každému. A to hlavně kvůli opravdu důležitému orgánu v těle, bez kterého se nedá žít a zasluhuje si trochu "relaxu." Jsou to naše játra.

Jak pracují játra

Játra patří mezi největší a nejdůležitější orgány lidského těla. Plní řadu nezbytných funkcí, na kterých je závislý celý organismus. Bez jater prostě nelze žít…

K čemu jsou

Mají úzký vztah ke všem důležitým pochodům v organismu. Jednoduše si je můžete představit jako filtr a továrnu, kde se zpracovávají všechny látky zachycené z krve. Vaše játra jsou místem, kam směřuje převážná většina toho, co do svého organismu dodáváte zvenčí. 

Co umí

Játra jsou místem, kde v každém okamžiku probíhá několik tisíc procesů. Právě teď se ve Vašich játrech očišťuje krev, štěpí důležité látky, aby se nové mohly skládat, vzniká žluč.

Játra plní několik hlavních funkcí:

  • hospodaří s energií 
  • zásobují tělo živinami a vitaminy 
  • tvoří žluč 
  • odstraňují jedovaté látky 
  • pomáhají tvořit, obnovovat a řídit tělo 

Jak pročistit játra

Je na každém z nás, jak se rozhodneme svá játra pročistit. Někdo je schopen držet 40 dní půst. Před těmito lidmi opravdu smekám, ale každý na takovou razantní volbu není a proto bude muset zvolit jinou cestu. Jsem zdravotní sestra a chemické léky mi nejsou cizí. Každý z nás se někdy dostane do stavu akutní fáze bolesti, kdy opravdu nezbývá, než použít lék. Ale je zde také přírodní alternativa léčby a detoxikace jater.
To jsou bylinkové čaje
U nás v Čajovně míchám velice chutnou směs na detoxikaci jater. Složení bylinek je přizpůsobeno i jiným orgánům. Tato směs by se měla užívat 3 týdny, potom týden vynechat a pokračovat další 3 týdny. Někomu se může zdát, že je to dost dlouhá doba na popíjení bylinek, ale Vaše játra pracují přece nepřetržitě celý život, tak proč jim nevěnovat 6 týdnů přírodních a chutných čajů?
Nejenže se budete cítit lépe, zdravěji, ale ještě doplníte pitný režim, který je v detoxikaci organismu tolik důležitý a hlavně budete pít čaje, které jsou bez chemických konzervantů a přísad.

Dále čtěte:

Jarní očista - Detoxikace organismu pomocí léčivých krystalů (2.díl)

Ájurvédská masáž - vyvolává vzpomínky na dětství? (3.díl)

Čaj bez vody: Příběh čajovny

Oolong - nejoblíbenější čaj Edith Piaf

Více zajímavých článků najdete v časopisu Mezi šálky.

 


Autor: Petra Vernerová Publikováno 23. 3. 2013 13:21

Oolong - nejoblíbenější čaj Edith Piaf

Určitě už jste někdy slyšeli o čaji jménem Oolong. Je to jeho jediný název? Co vede k neobyčejně lahodné chuti? A kdo ho měl nejraději? 
 

Čaj OOLONG je polofermentovaný čaj,který můžete také najít pod názvem žlutozelený čaj.

Jak se vyrábí?

Vyrábí se ze zralých čajových lístků speciální metodou, která vyžaduje léta praxe. Během výroby se čajové lístky nechají zvadnout, poté oxidovat a ve správný čas se zahřejí, aby se dosáhlo jen poloviční fermentace. A teprve pak se čaj usuší. Celý proces vede k neobyčejně lahodné chuti.

Čaj Oolong zřejmě pochází z hor WU-i, které jsou proslulé 99 útesy a 36 vrcholy.Všechny jsou porostlé čajovníky, z nichž se Oolong vyrábí.
Název Wu-i označuje širokou kategorii čajů, jež zahrnuje několik druhů Oolongu.

Jsou čajomilové, kteří nepijí jiný čaj, než Oolong – nejslavnějším příkladem byla francouzská zpěvačka Edith Piaf, která ho spotřebovala až kilo měsíčně.

Rádi bychom Vám představili 3 nejznámější druhy Oolongu:

1) DAHONG PAO - VELKÉ ŠARLATOVÉ ROUCHO

Strmá skála, která leží v horách WU-i, se pyšní složením ze 3 čínských znaků- TA, CHUNG a PCHAO.
Na kousku rovné země roste několik nízkých keřů čajovníku. Slunce na tato místa svítí jen ráno. Odpoledne stíní čajovníky skála, proto zůstávají křehké.
Podle legendy má čaj léčivé účinky.

2) SHUI HSIEN - VODNÍ DUCH

Tento čaj proslul chutí orchidejí, která dlouho zůstává v ústech. Vedle čaje TI KUAN YIN je snad nejznámějším druhem Oolongu. Slovem Šuej - Sien Číňané označují mytologického vodního ducha, ale zároveň je to název i pro Narcis.

 

3)TI KUAN YIN - ŽELEZNÁ BOHYNĚ MILOSRDENSTVÍ

Má velmi výraznou chuť a z jedné dávky čaje se dá připravit až 5 nálevů.
Pokud čaj opravdu milujete, doporučuji prohlédnout si čajové lístky po úplném rozvinutí, lístky mají opravdu žlutozelenou až zlatavou barvu. Nálev má harmonickou, jemně praženou oříškově ovocnou chuť.

Jak se Oolong připravuje?

Čaj Oolong se připravuje podobně, jako zelený čaj.
Voda by měla mít maximálně 80 °C a doba louhování záleží na tom, kolik chcete udělat nálevů z jedné dávky čaje.

 

 

 

 

Foto: www.expect.cz

Dále čtěte:

Čaj bez vody: Příběh čajovny

Jak pečovat o konvičku z kameniny

Detoxikace organismu (1.díl)

Detoxikace pomocí krystalů, o čakrách (2.díl)


Autor: Petra Vernerová Publikováno 23. 2. 2013 14:15

Jak pečovat o konvičku z kameniny

V obchodu hledáte konvičku, která by se vám líbila, byla vám sympatická. Odnesete si jí domů a už se těšíte na první šálek čaje.
Co byste ale měli udělat ještě před tím, než si vychutáte výborný čaj?
A jak se starat o konvičku z kameniny?

1)      Nová konvička z kameniny (Yixing) by se měla zatáhnout, aby její specifická vůně kameniny neovlivňovala chuť čaje.

Postup:

  • Konvičku nejdříve zbavte kousků hlíny štětečkem nebo houbičkou bez saponátu.
  • Do konvičky nasypte druh čaje, který v ní potom budete vařit.
  • Zalijte vroucí vodou.
  • Dejte konvičku do hrnce, který naplňte vlažnou vodou (měla by být ponořená).
  • Postavte hrnec na plotnu a přiveďte vodu do varu (voda bublá).  Maličko ztlumte plamen a nechte vařit asi 15-20 minut.
  • Sundejte z plotny a nechte vodu úplně vychladnout.  Konvičku i s čajem nechte stát ve vodě několik hodin.
  • Potom čaj vysypte, konvičku opláchněte vodou a nechte jí vyschnout.
  • To celé opakujte, dokud nebude cítit kamenina, ale čaj.

2)      Nádobí musí být perfektně čisté. Ale pozor: nemělo by se mýt saponáty ani ničím, co by mohlo ovlivňovat chutě.  Stačí vše vypláchnout vodou po i před používáním. Po čajování nechte konvičku uschnout. Čajová patina je žádoucí.

3)      Nikdy nenechávejte čaj v konvičce delší dobu. A už vůbec ne přes noc. Pokud konvička chytne plíseň, může být na vyhození…

Dále čtěte:

Čaj bez vody: Příběh čajovny

Oolong - nejoblíbenější čaj Edith Piaf

Detoxikace organismu (1.díl)

Detoxikace pomocí krystalů, o čakrách (2.díl)


Autor: Čajovna Publikováno 9. 12. 2012 17:20