Jak pečovat o konvičku z kameniny



V obchodu hledáte konvičku, která by se vám líbila, byla vám sympatická. Odnesete si jí domů a už se těšíte na první šálek čaje.
Co byste ale měli udělat ještě před tím, než si vychutáte výborný čaj?
A jak se starat o konvičku z kameniny?

1)      Nová konvička z kameniny (Yixing) by se měla zatáhnout, aby její specifická vůně kameniny neovlivňovala chuť čaje.

Postup:

  • Konvičku nejdříve zbavte kousků hlíny štětečkem nebo houbičkou bez saponátu.
  • Do konvičky nasypte druh čaje, který v ní potom budete vařit.
  • Zalijte vroucí vodou.
  • Dejte konvičku do hrnce, který naplňte vlažnou vodou (měla by být ponořená).
  • Postavte hrnec na plotnu a přiveďte vodu do varu (voda bublá).  Maličko ztlumte plamen a nechte vařit asi 15-20 minut.
  • Sundejte z plotny a nechte vodu úplně vychladnout.  Konvičku i s čajem nechte stát ve vodě několik hodin.
  • Potom čaj vysypte, konvičku opláchněte vodou a nechte jí vyschnout.
  • To celé opakujte, dokud nebude cítit kamenina, ale čaj.

2)      Nádobí musí být perfektně čisté. Ale pozor: nemělo by se mýt saponáty ani ničím, co by mohlo ovlivňovat chutě.  Stačí vše vypláchnout vodou po i před používáním. Po čajování nechte konvičku uschnout. Čajová patina je žádoucí.

3)      Nikdy nenechávejte čaj v konvičce delší dobu. A už vůbec ne přes noc. Pokud konvička chytne plíseň, může být na vyhození…

Dále čtěte:

Čaj bez vody: Příběh čajovny

Oolong - nejoblíbenější čaj Edith Piaf

Detoxikace organismu (1.díl)

Detoxikace pomocí krystalů, o čakrách (2.díl)