|
V obchodu hledáte konvičku, která by se vám líbila, byla vám sympatická. Odnesete si jí domů a už se těšíte na první šálek čaje. Co byste ale měli udělat ještě před tím, než si vychutáte výborný čaj? A jak se starat o konvičku z kameniny?
|
1) Nová konvička z kameniny (Yixing) by se měla zatáhnout, aby její specifická vůně kameniny neovlivňovala chuť čaje.
Postup:
- Konvičku nejdříve zbavte kousků hlíny štětečkem nebo houbičkou bez saponátu.
- Do konvičky nasypte druh čaje, který v ní potom budete vařit.
- Zalijte vroucí vodou.
- Dejte konvičku do hrnce, který naplňte vlažnou vodou (měla by být ponořená).
- Postavte hrnec na plotnu a přiveďte vodu do varu (voda bublá). Maličko ztlumte plamen a nechte vařit asi 15-20 minut.
- Sundejte z plotny a nechte vodu úplně vychladnout. Konvičku i s čajem nechte stát ve vodě několik hodin.
- Potom čaj vysypte, konvičku opláchněte vodou a nechte jí vyschnout.
- To celé opakujte, dokud nebude cítit kamenina, ale čaj.
2) Nádobí musí být perfektně čisté. Ale pozor: nemělo by se mýt saponáty ani ničím, co by mohlo ovlivňovat chutě. Stačí vše vypláchnout vodou po i před používáním. Po čajování nechte konvičku uschnout. Čajová patina je žádoucí.
3) Nikdy nenechávejte čaj v konvičce delší dobu. A už vůbec ne přes noc. Pokud konvička chytne plíseň, může být na vyhození…
Dále čtěte:
Čaj bez vody: Příběh čajovny
Oolong - nejoblíbenější čaj Edith Piaf
Detoxikace organismu (1.díl)
Detoxikace pomocí krystalů, o čakrách (2.díl)