RAW strava - jezte zdravě a živě



Také vás už nebaví kontrolovat při nákupu potravin obsah barviv, konzervantů a dalších přídavných látek? Je totiž jisté, že tyto látky mohou způsobovat alergie, ekzémy, bolesti hlavy a další zdravotní obtíže. Tepelně upravené potraviny navíc neobsahují vůbec žádné enzymy a minimálně vitamínů a minerálů.
Řešení tohoto problému existuje v podobě takzvané živé RAW  FOOD stravy.

O co jde? 

Jsou to potraviny tepelně neupravené, zpracované většinou sušením do 42 stupňů Celsia, čerstvé ovoce a zelenina, namočené oříšky a semínka.

Na tuto stravu není třeba přejít úplně, stačí zařazovat postupně do jídelníčku více ovoce a zeleniny, anebo si k vařenému jídlu přidávat něco čerstvého.
Čerstvé živé potraviny jako je zelenina a ovoce, namočená semínka a oříšky jsou velmi snadno stravitelné a poskytují daleko více energie než vařené jídlo.

Přechod na živou stravu je vhodné začít zařazením takzvaných SMOOTHIES. To jsou mixované nápoje z čerstvé zeleniny a ovoce. Název vychází z anglického výrazu smooth což značí jemný, krémový. Fantazii se meze nekladou, kromě ovoce a zeleniny lze do smoothie přidat kakaové boby, mladý ječmen, chia semínka, ovesné vločky atd. Ovoce lze také kombinovat s listovou zeleninou a tím získáme bohatý zdroj důležitého chlorofylu, který pomáhá tvorbě hemoglobinu a zpomaluje procesy stárnutí. Velkou výhodou smoothie je, že je připravujeme čisté bez alergenů, je možné je také podávat diabetikům a lidem na redukční dietě. Nejlepší doba na podávání smoothie je ráno, kdy nás perfektně probudí a dodá energii na celý den.

Recept na smoothie pro siláky

  • 2 banány
  • šálek jahod
  • 1 pomeranč
  • 1 salát Rollo Roso
  • 1 lžička zeleného ječmene
  • 3 lžíce loupaných konopných semínek
  • 9 datlí
  • 1 lžíce chia semínek

Všechny ingredience rozmixujeme najemno.

 Máme jíst jenom syrovou stravu?

Celkový poměr živé stravy by měl nakonec činit asi 70 procent. Zejména v létě je tento způsob stravování velmi příjemný a rychlý.

Výhody RAW stravy

Živá strava umožňuje našemu tělu si odpočinout, načerpat síly z vitamínů a enzymů, nezatěžovat se trávením a detoxikací od jedů.

Velkou výhodou je také to, že na trhu již existuje spousta hotových výrobků RAW stravy ve sladké či slané variantě. Hodí se do práce, školy, při sportu a cestování.

Vynikající jsou například sladké energetické tyčinky, které jsou složeny výhradně ze sušených datlí, jablek, kakaových bobů, sušených meruněk, kokosu atd. Neobsahují přidané cukry, konzervační látky, barviva, lepek ani škroby. Je to výborná alternativa sladkostí a školní svačinky.

Zdravou a jednoduchou náhradou běžného pečiva jsou RAW placky a krekry. Nepečou se, suší se při teplotě do 42 stupňů Celsia a tak si zachovají všechny cenné vitamíny, minerály a enzymy. Mají výbornou chuť a obložíme-li si je zeleninou, získáme zdravou svačinu nebo lehkou večeři. Večerní siestu u televize nebo knížky si můžeme zpříjemnit chroupáním krekrů z lněného semínka, červené řepy a kysaného zelí. Základní surovinou těchto krekrů je lněné semínko, které je bohatým zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin, Ty jsou důležitou prevencí srdečně cévních nemocí a dalších civilizačních chorob. Navíc jsou plné vlákniny a protirakovinných lignanů.

RAW strava je tedy úžasným koktejlem výživných látek a příjemnou alternativou moderního stravování.

 

Její pozitiva můžeme shrnout do následujícího desatera:

 

  1. Jasná a svěží mysl
  2. Po jídle nepřichází únava, ale naopak příliv energie
  3. Čistá pleť, mizí ekzémy a jiné kožní potíže
  4. Mizí i další zdravotní problémy
  5. Ustálení váhy
  6. Možnost až úplné samostatnosti v obživě
  7. Pochopení principů přírody
  8. Lepší zvládnutí stresů, duševní klid a pohoda
  9. Menší potřeba spánku
  10. Začneme-li s raw stravou sami u sebe, postupně se přidají i ostatní

 

Hotové Raw výrobky máme k dispozici v naší lékárně. Rádi Vám s přirozenou stravou poradíme.