Jarní očista - detoxikace organismu (1.díl)



Všichni se už těšíme po tak dlouhé zimě na první paprsky sluníčka. A i když je první jarní den  až 21. března, naše tělo se už začíná ozývat a chce být odlehčeno od všech tučných jídel, které jsme konzumovali přes zimu.
     Je to vlastně normální - děláme si z takových jídel, jako je tuk a cukr zásoby, abychom zvládli to ochlazení a nedostatek slunečních paprsků. Abychom zahnali deprese z té tmy, která k zimě zkrátka patří.

V tomto článku se mimo jiné dozvíte:

  • Jak pracují játra
  • K čemu jsou a co játra umí
  • Jak játra pročistit

 

Kdy bychom vlastně měli s tím odlehčením - detoxikací začít?
Rozhodnutí nechávám čistě na každém z vás. Každý máme jiné životně důležité pochody v těle a každý cítíme jinak... Ale jarní očistu doporučuji opravdu každému. A to hlavně kvůli opravdu důležitému orgánu v těle, bez kterého se nedá žít a zasluhuje si trochu "relaxu." Jsou to naše játra.

Jak pracují játra

Játra patří mezi největší a nejdůležitější orgány lidského těla. Plní řadu nezbytných funkcí, na kterých je závislý celý organismus. Bez jater prostě nelze žít…

K čemu jsou

Mají úzký vztah ke všem důležitým pochodům v organismu. Jednoduše si je můžete představit jako filtr a továrnu, kde se zpracovávají všechny látky zachycené z krve. Vaše játra jsou místem, kam směřuje převážná většina toho, co do svého organismu dodáváte zvenčí. 

Co umí

Játra jsou místem, kde v každém okamžiku probíhá několik tisíc procesů. Právě teď se ve Vašich játrech očišťuje krev, štěpí důležité látky, aby se nové mohly skládat, vzniká žluč.

Játra plní několik hlavních funkcí:

  • hospodaří s energií 
  • zásobují tělo živinami a vitaminy 
  • tvoří žluč 
  • odstraňují jedovaté látky 
  • pomáhají tvořit, obnovovat a řídit tělo 

Jak pročistit játra

Je na každém z nás, jak se rozhodneme svá játra pročistit. Někdo je schopen držet 40 dní půst. Před těmito lidmi opravdu smekám, ale každý na takovou razantní volbu není a proto bude muset zvolit jinou cestu. Jsem zdravotní sestra a chemické léky mi nejsou cizí. Každý z nás se někdy dostane do stavu akutní fáze bolesti, kdy opravdu nezbývá, než použít lék. Ale je zde také přírodní alternativa léčby a detoxikace jater.
To jsou bylinkové čaje
U nás v Čajovně míchám velice chutnou směs na detoxikaci jater. Složení bylinek je přizpůsobeno i jiným orgánům. Tato směs by se měla užívat 3 týdny, potom týden vynechat a pokračovat další 3 týdny. Někomu se může zdát, že je to dost dlouhá doba na popíjení bylinek, ale Vaše játra pracují přece nepřetržitě celý život, tak proč jim nevěnovat 6 týdnů přírodních a chutných čajů?
Nejenže se budete cítit lépe, zdravěji, ale ještě doplníte pitný režim, který je v detoxikaci organismu tolik důležitý a hlavně budete pít čaje, které jsou bez chemických konzervantů a přísad.

Dále čtěte:

Jarní očista - Detoxikace organismu pomocí léčivých krystalů (2.díl)

Ájurvédská masáž - vyvolává vzpomínky na dětství? (3.díl)

Čaj bez vody: Příběh čajovny

Oolong - nejoblíbenější čaj Edith Piaf

Více zajímavých článků najdete v časopisu Mezi šálky.