Recepty: Ledové čaje



V létě teplý čaj? To je jedna možnost. Ta druhá je ledový čaj. Ale "ledové čaje", které se prodávají v obchodech, mají s čajem společné maximálně 0,2%. Co s tím?

Mimo toho se v tomto článku dočtete:

  • Kdo vymyslel ledové čaje
  • Jaké druhy čajů se používají
  • Recepty na ledové čaje

"Budete ho mít studený!"

Ledový čaj se stal oblíbeným na celém světě od roku 1904, kdy ho ze zoufalství připravil pro návštěvníky světové výstavy Brit Richard Blechynden.
Ve slunečním žáru se mu totiž nedařilo najít ani jediného návštěvníka, který by chtěl ochutnat teplý anglický černý čaj. „Když tedy nechcete, budete ho mít studený,“ pomyslel si a nasypal do připravených šálků kostky ledu. Tento netradiční ledový nápoj mu začal mizet doslova pod rukama.

Ledový čaj se stal jednoznačným vítězem a od té doby se pije po celém světě. Nepoužívá se už jen čaj černý a zelený, ale stále oblíbenějším se stávají čaje ovocné a rooibos.

Recepty na osvěžující nápoje pro horké letní dny

Ledový zelený čaj s mátou

Na sklenici použijeme 1 lžičku zeleného čaje a několik lístků čerstvé máty. Necháme 3 minuty vyluhovat, osladíme medem nebo třtinovým cukrem, vychladíme a podáváme s ledem.

Černý čaj s ovocem

Na sklenici dáme 1 lžičku černého čaje Assam, necháme 3 minuty vyluhovat a vychladíme. Na dno sklenice dáme kompotované ovoce, zalijeme čajem a ozdobíme citronem nebo pomerančem. Podáváme s ledem.

Orchand tea

Uvaříme černý čaj Darjeeling (na šálek 1 lžičku čaje, louhujeme 3 minuty). Přidáme stejné množství jablečné šťávy a podáváme s plátky jablka.

Bylinkové pohlazení

1 lžíci bylinek – meduňka, máta, šípek, jahodník, ostružiník a ibišek zalijeme 1 litrem vroucí vody a vyluhujeme 10 minut. Osladíme medem nebo javorovým sirupem. Vychladíme a podáváme s ledem.

Tipy na další články:

Oolong - nejoblíbenější čaj Edith Piaf

Jak pečovat o konvičku z kameniny

Čaj bez vody: Příběh čajovny