Moringa - zelený strom života



moringa.jpg

Také jste četli zprávu, že kubánský vůdce Fidel Castro se zázračně uzdravil ze své zákeřné nemoci? Myslela jsem si, že měl k dispozici nějaký nový lék, který je zatím veřejnosti utajován. Ale nebylo tomu tak, Fidela Castra prý uzdravila moringa. Moringa je úžasný jedlý strom, který roste právě na Kubě, pak v Indii a nově je pěstován na Kanárských ostrovech.

... V čem tkví jeho zázračnost?

 

Proč je moringa "zázračná"?

Moringu můžeme směle označit jako rostlinu s nejvyšším obsahem vitamínů na naší Zemi. Prášek z listů obsahuje navíc vysoce kvalitní bílkoviny, 7x více vitaminu C než pomeranč, 4 x více vitamínu A než mrkev, 15 x více draslíku než banány, 26 protizánětlivých látek a 46 antioxidantů.

Hodnota ORAC, která značí obsah antioxidantů je rekordní 75 000 jednotek. Pro srovnání kustovnice má 25 000 jednotek a borůvky 64000.

Má také vysoký obsah chlorofylu, který čistí krev od těžkých kovů a látky salvestroly, které jsou nositelem protirakovinného účinku. Velmi zajímavý je také rostlinný hormon zeatin, který omlazuje buňky a zajistí dokonalé vstřebání živin do buněk.

Životní síla, kterou v sobě strom moringa skrývá, je zcela mimořádná - přirůstá totiž tempem 6 metrů za rok.

Původem je z oblasti Himaláje, ale daří se mu velmi dobře v tropických a subtropických zemích. Na Kanárských ostrovech rostou moringy mimořádné kvality. Přispívá k tomu jedinečné složení lávové půdy s vysokým obsahem minerálů, ideální sluneční svit a větry z Afriky, které přinášejí další živiny.

Moringa zachránce

Moringa již zachránila mnoho životů v rozvojových zemích, jednak jako zdroj živin a dále také jako ničitel bakterií ve vodě, která se díky morinze stává nezávadnou. Na získání 1 litru nezávadné vody stačí desetina gramu semen. Proto moringové stromy všude doprovází respekt a úcta.

Nazývají ji Dárce života, Zázračný pramen nebo Dar z nebes.

Jaké léčebné účinky moringa tedy má?

  • Přítomnost chlorofylu pomáhá s tvorbou zdravé krve, do niž přivádí větší množství kyslíku a tím se zlepšuje látková výměna, posiluje se imunita a tělo tak lépe bojuje proti infekcím.
  • Zeatin z moringy působí proti stárnutí buněk a podporuje udržení mladistvé a pružné pokožky. Zlepšuje se stav kůže u ekzematiků a lupénkářů.
  • Moringa obsahuje velké množství nenasycených omega 3 kyselin, a proto snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje průchodnost cév. Snižuje tak riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Má také pozitivní vliv na lidský zrak.

V jaké formě lze moringu užívat?

Moringa se používá buď jako drcený list na přípravu čaje nebo jako koření v kuchyni. Velmi dobře se dávkuje ve formě jemného prášku, který nasypeme do jogurtu, kaší, smoothie, do polévek, na pizzu anebo smícháme s mlékem jako koktejl. Doporučená dávka jsou 2 čajové lžičky denně.  Doporučuje se začínat jen s množstvím na špičku nože, aby si tělo zvyklo.

Čaj připravíme zalitím 1 lžičky drceného listu vodou 80 stupňů horkou a necháme vyluhovat 10 minut. Je možné připravit 2-3 nálevy z jedné dávky.

Pro pohodlné pacienty se lisují tablety a nebo se moringa vpravuje do želatinových kapslí.

Velmi ceněný je moringový behemový olej, který už údajně používala královna Kleopatra ve starém Egyptě. Nádherně vyhlazuje vrásky, rozjasňuje a omlazuje pleť.

Moringa a detoxikace

Moringu jako zelenou superpotravinu je velmi vhodné zařadit do programu jarní detoxikace. Ideální je popíjet čaj po dobu 1 měsíce a přidávat moringu do jídla.

Recept na smoothie:

Na závěr přidáváme recept na Smoothie z Kanárských ostrovů :

  • Vodní meloun - půlka nakrájená na kostky
  • Kiwi 2 kusy - nakrájené na kostky
  • Mandarinka 1 kus - rozkrájená
  • Banán 1 kus - nakrájený na plátky
  • Moringa prášek 2 lžičky
  • Pomerančový džus nebo voda podle potřeby

Všechny suroviny mixujeme a naředíme podle potřeby džusem nebo vodou.
Uvedená dávka vychází na 3 osoby.

Smoothie vám dodá energii a vylepší vaši náladu.