Jak zchladit tělo v horkém létě



Taky patříte mezi ty, kterým parné léto nevyhovuje? Jste unavení, nervózní a vyčerpáni tím věčným horkem a bodavým sluncem?

Pak pro Vás mám řešení – několik rad, jak toto období zvládnout v pohodě a užít si prázdninového odpočinku.

+ tipy na letní limonády a jídla

1. Zpomalte.

V létě omezte namáhavé činnosti včetně náročnějších sportovních aktivit, mezi cvičením dělejte odpočinkové přestávky.

2. Ochlazujte se během dne v klimatizovaných prostorách bank, obchodů, lékáren a v příjemně chladných kostelech. Je-li to možné, osprchujte se chladnou vodou i v průběhu dne.

3. Zajistěte si dostatečný příjem tekutin.

Platí pravidlo, že každou hodinu je třeba vypít čtvrtlitrovou sklenku. Vždy si berte lahev s pitím s sebou. Ideální jsou minerálky, neperlivá voda a vlažný čaj. Nejlepší je zelený čaj, který se skvěle hodí jako chladivé letní osvěžení (a co teprve Le touareg – zelený čaj s marockou mátou, která také ochlazuje!). Čaj navíc podporuje dýchání – při pití čaje plíce nasávají více vzduchu a vydechují větší množství kysličníku uhličitého. Z povrchu našeho těla se uvolní více potu a tím i škodlivin, čímž čaj zajistí i detoxikaci našeho těla. Je prokázáno, že teplý čaj dokáže snížit teplotu našeho těla až o 2 stupně Celsia. Takže je dobré pít teplý zelený čaj v průběhu celého dne. K tomu je nutné pít i čistou vodu, aby nedošlo k dehydrataci těla.

Recept: Mátová/meduňková limonáda

Zpestřením letních nápojů může být také mátová nebo meduňková limonáda, kterou připravíme velmi jednoduše. Mírně rozemnuté čerstvé lístečky máty nebo meduňky zalijeme perlivou vodou, přidáme plátky citronů a můžeme mírně osladit medem. Máta zklidňuje žaludek a meduňka nervy a to se může během letního cestování velmi hodit.

Ledové čaje: článek zde

A co alkoholické nápoje? Když venku pálí slunce, člověk si koleduje, že jeho opilost bude ještě horší. S alkoholem musíme zacházet opatrně, ale sklenka piva nebo vinný střik v podvečer může naše tělo ochladit, protože alkohol roztahuje periferní cévy.

4. Jezte ochlazující potraviny.

Tradiční čínská medicína dělí potraviny na ochlazující, zahřívající a neutrální. A právě ty ochlazující jsou na léto nejvhodnější. Pomáhají našemu tělu, aby se uvolnilo, roztáhlo a ochladilo.

V horkých letních dnech doporučujeme jogurty a zakysané mléko. Jogurty jsou ideální bílé, můžete si je dopřát v kombinaci s čerstvým letním ovocem.
Zařadíme do stravy hodně ovoce, ovocné šťávy a džusy. Velmi vhodné jsou melouny, jahody, hrušky, hroznové víno, citrusové plody a meloun.

Nezastupitelnou roli v letním stravování má zelenina, buď samotná anebo jako součást lehkých letních salátů, které místo kalorických dresinků ochutíme octem balzamico nebo jogurtovou zálivkou s bylinkami. Salát můžeme obohatit krůtím nebo králičím masem, které má také zchlazující účinky. Výborný silně chladivý je řecký okurkový salát tzatziki s jogurtem, česnekem a octem.

Pro českou kuchyni sice nejsou typické studené polévky, ale jsou příjemnou alternativou zdravého letního oběda. Výborná je třeba řecká okurková polévka nebo španělská polévka gazpacho.
Pro milovníky zdravé výživy je možno do letních jídel, zejména polévek, zařadit mořské řasy, které podle tradiční čínské medicíny mají výrazné zchlazující účinky a navíc jsou zdrojem jodu a minerálů. 

5. Hýčkejte své nohy.

Ochlazujte je studenou vodou, sprchujte. Výborným trikem je dát vlhčené ubrousky do mrazáku a pak s nimi otírat nohy od kolen dolů a zpět. Na unavené oteklé nohy použijte Lioton nebo arnikový gel z lékárny. Otok opadne a uleví se křečovým žilám.

6. Volte vhodné letní oblečení.

Vybírejte si oblečení z čisté bavlny, které dobře odvádí pot, saje a ochlazuje. Na hlavu nasaďte slušivý slamák. V letošním létě bude velmi moderní používání vějíře, který se k slamáku a pestrým letním šatům opravdu hodí. Princip fungování vějíře spočívá nejen v okamžitém zchlazení proudu vzduchu jako třeba u ventilátorů, ale napomáhá také rychlejšímu odpařování potu.

Tak si užijte letošní krásné léto.

Tip na pestrý melounový salát plný vitamínů a minerálů:

Mango oloupeme a nakrájíme na kostičky, banán na kolečka. Třešně omyjeme a vypeckujeme, broskve nakrájíme na plátky. Přidáme jahody a nakrájený meloun. Pokapeme citronovou šťávou a můžeme mírně dosladit medem. Na závěr je možno přidat bílý jogurt a letní osvěžující dobrota je na světě.

A jak v létě ještě pomoci svému tělu?

Ledviny a močový měchýř - detoxikace (a pár slov o pitném režimu)

Ledové čaje