Oolong - nejoblíbenější čaj Edith Piaf



Určitě už jste někdy slyšeli o čaji jménem Oolong. Je to jeho jediný název? Co vede k neobyčejně lahodné chuti? A kdo ho měl nejraději? 
 

Čaj OOLONG je polofermentovaný čaj,který můžete také najít pod názvem žlutozelený čaj.

Jak se vyrábí?

Vyrábí se ze zralých čajových lístků speciální metodou, která vyžaduje léta praxe. Během výroby se čajové lístky nechají zvadnout, poté oxidovat a ve správný čas se zahřejí, aby se dosáhlo jen poloviční fermentace. A teprve pak se čaj usuší. Celý proces vede k neobyčejně lahodné chuti.

Čaj Oolong zřejmě pochází z hor WU-i, které jsou proslulé 99 útesy a 36 vrcholy.Všechny jsou porostlé čajovníky, z nichž se Oolong vyrábí.
Název Wu-i označuje širokou kategorii čajů, jež zahrnuje několik druhů Oolongu.

Jsou čajomilové, kteří nepijí jiný čaj, než Oolong – nejslavnějším příkladem byla francouzská zpěvačka Edith Piaf, která ho spotřebovala až kilo měsíčně.

Rádi bychom Vám představili 3 nejznámější druhy Oolongu:

1) DAHONG PAO - VELKÉ ŠARLATOVÉ ROUCHO

Strmá skála, která leží v horách WU-i, se pyšní složením ze 3 čínských znaků- TA, CHUNG a PCHAO.
Na kousku rovné země roste několik nízkých keřů čajovníku. Slunce na tato místa svítí jen ráno. Odpoledne stíní čajovníky skála, proto zůstávají křehké.
Podle legendy má čaj léčivé účinky.

2) SHUI HSIEN - VODNÍ DUCH

Tento čaj proslul chutí orchidejí, která dlouho zůstává v ústech. Vedle čaje TI KUAN YIN je snad nejznámějším druhem Oolongu. Slovem Šuej - Sien Číňané označují mytologického vodního ducha, ale zároveň je to název i pro Narcis.

 

3)TI KUAN YIN - ŽELEZNÁ BOHYNĚ MILOSRDENSTVÍ

Má velmi výraznou chuť a z jedné dávky čaje se dá připravit až 5 nálevů.
Pokud čaj opravdu milujete, doporučuji prohlédnout si čajové lístky po úplném rozvinutí, lístky mají opravdu žlutozelenou až zlatavou barvu. Nálev má harmonickou, jemně praženou oříškově ovocnou chuť.

Jak se Oolong připravuje?

Čaj Oolong se připravuje podobně, jako zelený čaj.
Voda by měla mít maximálně 80 °C a doba louhování záleží na tom, kolik chcete udělat nálevů z jedné dávky čaje.

 

 

 

 

Foto: www.expect.cz

Dále čtěte:

Čaj bez vody: Příběh čajovny

Jak pečovat o konvičku z kameniny

Detoxikace organismu (1.díl)

Detoxikace pomocí krystalů, o čakrách (2.díl)